ČLÁNEK

Stříbro ceny zlata. Historický úspěch, jsme frajeři, shodují se Slováci

07.08.2021 | Adéla Kvapilová, FOTO: HockeySlovakia

Slovensko, "černý kůň“ turnaje, který mohl překvapit. A to se stalo. Svěřenci trenéra Ivana Feneše předvedli krasojízdu, která skončila až ve finále, v němž nestačili na ruskou osmnáctku. Porážka ale mladíky vůbec nemusí mrzet. Naopak. Svojí hrou dokázali, že slovenský ročník 2004 patří mezi elitu a v budoucnu může každému soupeři pořádně zatopit.

Slováci ve finálovém klání podlehli ruské sborné v poměru 7:2. Po konci zápasu piešťanskou arénou zněla písnička „Aj tak sme stále frajeri“ od Petra Nagyho. „Jsme frajeři. Nikdo by nečekal, že v turnaji skončíme na druhém místě. Myslím si, že bychom to brali všemi deseti. Jsem velmi hrdý na partu, která se tady sešla,“ dojímá se Šimon Nemec. „Už před turnajem jsme se v šatně bavili, že bychom chtěli dosáhnout na medaili. Alespoň to se nám podařilo,“ doplňuje svého spoluhráče Juraj Slafkovský.

Přestože se jedná o zdařilý turnaj, pocity hráčů jsou po závěrečném boji smíšené. „Úspěch těší na srdíčku asi každého, ale myslím si, že všichni jsme chtěli vyhrát. Je to historický úspěch. Momentálně mě ale víc štve, že jsme druzí než to, co jsme dokázali,“ sděluje své dojmy Slafkovský.

Co bylo podle obránce Nemce na jejich hře nejpozitivnější? Týmovost a ofenzíva. „Dali jsme moc gólů na turnaji, což nikdo nečekal. Bojovali jsme až do poslední sekundy. I za stavu 2:7 jsme pořád bojovali a chtěli něco udělat i pro fanoušky, kterých přišlo opravdu moc.“

Jak Nemec nakousl, atmosféra v Piešťanech byla neskutečná. Po dlouhé době mohli do útrob stadionu, byť za přísných podmínek, diváci. „Užíval jsem si to. Snažil jsem se hecovat fanoušky a myslím si, že to bylo něco neskutečného. Podle mě to byl šestý hráč na ledě a škoda, že se nám pro ně nepodařilo vyhrát,“ říká Slafkovský.

Oba mladíci patřili mezi hlavní opory v kabině. „Řekl bych, že jsem to zvládl velmi dobře, až nad moje očekávání. Musím být lídr, společně s Jurom Slafkovským a Filipem Mešárem máme asi nejvíc zkušeností. To se od nás očekávalo a myslím si, že jsme očekávání splnili. Jsem na kluky hrdý, co jsme tady předvedli,“ uvědomuje si svou roli Šimon Nemec, jenž společně s Jurajem Slafkovským debutoval už na letošním  seniorském mistrovství světa v Rize.

A právě se světovým šampionátem porovnává svou věkovou kategorii. „Jsou tu nějaké věci, které se u mužů plní jednodušeji. Někdy tu útočníci propadají a jezdí na nás přečíslení, takže my obránci máme celkem dost práce.“

Kvůli celosvětové pandemii byly nejenom v Česku, ale i na Slovensku zrušeny veškeré mládežnické soutěže. Někteří mladíci si tak konečně po dlouhé době mohli zahrát ve své věkové skupině. Své o tom ví i útočník Slafkovský. „Užil jsem si to, aspoň vím, jak hrají moji vrstevníci. Musím říct, že my na Slovensku nejsme o nic pozadu, minimálně v této věkové kategorii.“

Z důvodu sestupu a zastavení nižší divize si bohužel ani v následující sezoně nezahrají Slováci na mistrovství světa osmnáctek mezi elitou. „Všichni jsme smutní, řekl bych, že není v šatně kluk, který by si nechtěl zahrát na áčkovém mistrovství do osmnácti roků. Myslím si, že bychom měli na stejný úspěch na takovém velkém fóru. Snad se to podaří alespoň na dvacítkách. Věřím tomu, že budeme konkurenceschopní a že se dostaneme dál než do čtvrtfinále,“ doufá sedmnáctiletý forvard. „V týmu je velký potenciál.“

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??