ČLÁNEK

Rusko přemohlo obhájce trofeje z Kanady a slaví po 24 letech!

10.08.2019 | Redakce

Letošním vítězem Hlinka Gretzky Cupu se po strhujícím finále stává reprezentace Ruska. Sborná v utkání vedla už od první třetiny a nakonec dokráčela k těsnému vítězství 3:2. Dvě branky zaznamenal útočník Alexander Pašin. Rusové trofej získávají po 24 letech a ukončují dvouletou nadvládu Kanaďanů.

Zápas č. 18  •  so 10.8.2019  •  17:00  •  Online přenos utkání  •  Videozáznam
Kanada
2:3
( 0:1, 1:1, 1:1)
Rusko
Kanada: Garand (Lennox) – Hunt, Cormier, Guhle (A), Drysdale (C), Sebrango, Poirier, O'Rourke – Rochette, Perfetti, Lapierre – Sourdif, Cuylle, Byfield – Jarvis, Neighbours (A), Greig – Foudy, McClennon, Bourque – Wiesblatt
Rusko: Askarov (Motorygin) – Čajka (A), Steklov, Kuzmin, Muchamadullin, Grušnikov, Kirsanov, Zotov, Bujvan – Didkovskij, Zlodějev (A), Šumilin – Ryčkov, Chusnutdinov (C), Guščin – Ťutněv, Ponomarjov, Pašin – Burujanov, Zugan, Averšin
Branky a asistence: 24. Byfield (McClennon, Lapierre), 56. Foudy – 4. Pašin (Ponomarjov), 29. Ponomarjov, 49. Pašin (Ťutněv)
Střely: 37:13 (14:7, 10:3, 13:3).
Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Lhotský, Svoboda. Diváků: 834.

Fotogalerie

 

Komentář

Do finále vstoupili lépe Kanaďané, když se jim hned od úvodu povedlo dostat Rusko pod tlak. Vědět o sobě dal Quinton Byfield, proti jehož střele musel poprvé zasahovat brankář Askarov. Stačila však jedna nenápadná akce a radovala se Sborná. Alexander Pašin dostal dobrou přihrávku na pravý kruh a zápěstím rozvlnil síť v brance Dylana Garanda, jenž dostal přednost před Tristanem Lennoxem. Javorové listy se pokusily o rychlou odpověď, Jean-Luc Foudy ve stoprocentní šanci minul. Ze zajímavé pozice pálil v 10. minutě Daniil Averšin, tentokrát jej ale vychytal Garand. Rusové si zahráli i přesilovou hru, ve které však vůbec nezahrozili. Aktivnějším celkem na ledě byli stále Severoameričané. Tlak nedokázal zužitkovat Will Cuylle ani žádný z jeho spoluhráčů, Kanada tak do šatny šla s jednobrankovou ztrátou.

Javorové listy dostaly možnost k vyrovnání v podobě přesilové hry hned na začátku druhého dějství. A tu beze zbytku využili. Connor McClennon zblízka zakončoval a jeho pokus do sítě dorazil Quinton Byfield. Sborná si ale po necelých pěti minutách vzala vedení zpět. Vasilij Ponomarjov objel při hře čtyř proti čtyřem kanadskou branku a bekhendem překvapil Dylana Garanda. Rozdílovým hráčem v prostřední periodě byl podobně jako v té první Jaroslav Askarov. Kanaďani si vytvořili obrovský tlak a hráli dvě přesilové hry, veškeré jejich střelecké pokusy ale likvidoval právě maskovaný muž v brance Evropanů. Rusové se ke slovu dostali až ke konci třetiny, Garanda ale vážněji ohrozit nedokázali.

Po třech minutách poslední dvacetiminutovky se Rusové museli bránit v početní nevýhodě. Exceloval v ní kdo jiný, než gólman Askarov, jenž několikrát předvedl, jak rychlou má lapačku. Zámořský tým se snažil navázat na skvělé výkony ze základní skupiny, ale proti výborně bránícím Rusům to bylo těžké. Ti naopak několikrát nebezpečně zaútočili z brejku. A po jednom takovém se Sborná skutečně trefila. Přihrávku zpoza branky dostal autor prvního gólu Alexander Pašin a střelou na bližší tyč prostřelil Garanda. Pět minut před koncem ale bylo zaděláno na drama. Jean-Luc Foudy nabral rychlost na levém křídle, objel si obránce a nešťastná teč jednoho z ruských hráčů dostala kotouč obloučkem do sítě. Dvě minuty před třetí sirénou Kanada odvolala brankáře a zkusila zaútočit v šesti. Drtivý tlak s několika závary před Askarovem už ale kýžený gól nepřinesl, Rusové tak po dvou letech narušují kanadskou nadvládu na Hlinka Gretzky Cupu!

Ohlasy trenérů

Sergej Golubovič (hlavní trenér Ruska): „Po velkém turnaji vždycky nic necítíte, protože všechny emoce ze sebe dostanete už při zápase. Bylo to nakonec jen o jednom gólu. My jsme ale chtěli vyhrát a prostě se nám to povedlo.“

Michael Dyck (hlavní trenér Kanady):“Je to těžké. Myslim, že jsme hráli dobře, na kluky jsem hrdý. Skvělý zápas odchytal jejich gólman, předvedl několik důležitých zákroků. Kluci se z toho můžou poučit. Ten pocit si zapamatují a už ho nebudou chtit zažít. Pokud se z toho poučíme, tak to bude užitečná zkušenost.”

Krátké zprávy

Velký divácký zájem

2.8. - Hlavně díky fanouškům mají zápasy Hlinka Gretzky Cupu skvělou atmosféru. Český hokej moc těší zájem o tento tradiční mládežnický turnaj v Břeclavi. Všem, kteří nemají permanentku na všechny zápasy, zároveň doporučujeme, aby do Fosfa arény dorazili s předstihem a vyhnuli se tak frontám, které se občas díky velké poptávce po vstupenkách před zápasy tvoří.

Přátelská utkání

17.6. - Před startem samotného turnaje Hlinka Gretzky Cupu 2023 se ještě 29. července uskuteční přátelská utkání domácích týmů. Česká republika vyzve v Břeclavi od 18:30 Kanadu a Slováci si ve stejný den od 17:00 zahrají v Trenčíně s USA. Živé textové přenosy budete moct sledovat na www.onlajny.com!

Facebook HGC

5.6. - Zajímá vás dění na Hlinka Gretzky Cupu? Sledujte facebookovou stránku turnaje.
Historie hokejové legendy

Ivan Hlinka a vše kolem něj

Více o legendě

Facebook

Tickets are on sale for the #HlinkaGretzkyCup! ??Les billets sont en vente pour la #CoupeHlinkaGretzky! ??

Facebook

CIRCLE YOUR CALENDAR! The #HlinkaGretzkyCup schedule is out! ??A AJOUTER A VOTRE CALENDRIER! L’horaire de la #CoupeHlinkaGretzky est pret! ??

Facebook

Hlinka Gretzky Cup aktualizoval(a) úvodní fotku.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) profilový obrázek.

Facebook

Hlinka Gretzky Cup si aktualizoval(a) životopis.

Facebook

For the second time, the #HlinkaGretzkyCup comes to Edmonton from Aug. 5-10! ??Pour la deuxieme fois, la #CoupeHlinkaGretzky aura lieu a Edmonton, cette fois du 5 au 10 aout! ??